[Käyttämäsi selain ei tue tyylilomakkeita täydellisesti. Tästä johtuen sivuston ulkoasu näyttää todennäköisesti hyvin typerältä. Pahoitteluni.]

kuluta aikaasi

Nettipeelot for Dummies

© Janiika Aaltonen 2003

Nettipeelot, nuo tietoverkossa vaeltavat provokaattoripeikot, ovat askarruttaneet monia kunnollisia Internetin käyttäjiä ympäri maailmaa. Keitä nettipeelot ovat? Mistä nettipeelon tunnistaa ja miten hän käyttäytyy? Tämä dokumentti raottaa mysteeriä, jota itse kukin on varmaakin joskus pohtinut, kun ei parempaakaan tekemistä ole ollut.

Nettipeelot ovat niitä ihmisiä, joiden suurinta huvia on jättää (yleensä anonyymejä) viestejä muiden vieraskirjoihin, eikä viestien sävy yleensä ole kovin mairitteleva. Kunnollisesta kritiikistä nettipeelon viestin erottaa kuitenkin varsin helposti. Empiirisiä tutkimuksia ei erikseen ole tarvinnut tehdä, sillä kokemuksia on kertynyt riittävästi pyytämättäkin. Omiin havaintoihini pohjaten olen koonnut tähän 20 pääasiallista nettipeelon käyttäytymiseen liittyvää piirrettä.

  1. Vaikka nettipeelo kuinka sanoisi poistuvansa lopullisesti, hän tulee aina takaisin.
  2. Nettipeeloille on turha yrittää puhua järkeä. He pystyvät kääntämään jokaisen lauseesi sinua vastaan tavalla tai toisella, ja loppujen lopuksi he ovat ainakin omasta mielestään selvinneet tilanteesta voittajina.
  3. Nettipeelo päättää jo ennen "väittelyn"/"keskustelun" aloittamista, ettei edes halua ymmärtää, mitä vastapuoli yrittää selittää.
  4. Yksi nettipeelon pääasiallisista keinoista pysyä tilanteessa niskan päällä on se, että hän tietää, kuka sinä olet, mutta sinä et tiedä hänen identiteettiään.
  5. Nettipeelo katsoo olevansa kaikkien hyvän maun mukaisten käyttäytymissääntöjen yläpuolella. Hän saa esim. mollata sivuston ylläpitäjää ja heti seuraavassa lauseessa ilmoittaa, ettei ylläpitäjä saa loukkaantua tästä "rakentavasta kritiikistä".
  6. Nettipeelo ei noudata mitään tunnettua logiikkaa, eikä useimpia tuntemattomiakaan.
  7. Nettipeelo yrittää usein antaa itsestään paljon älykkäämpää ja tietävämpää kuvaa kuin mitä todellisuudessa onkaan. Tämän voi huomata mm. sivistyssanojen käytöstä väärissä asiayhteyksissä.
  8. Nettipeelon pohjimmaiset motiivit ovat tuntemattomia. Hyvin todennäköisesti kyse on epäonnistuneen luuserin itsetunnon pönkittämisprojektista, joka jatkuu hamaan tulevaisuuteen saakka.
  9. Nettipeelo onnistuu aina tarttumaan niihin epäolennaisimpiin kohtiin hänelle kirjoitetussa vastineessa ja johtamaan keskustelun niiden kautta täysin pois alkuperäisestä aiheesta, jos sitä koskaan edes varsinaisesti oli.
  10. Nettipeelo on omasta mielestään aina muita parempi.
  11. Vaikka nettipeelo arvostelisi sinua mitä ihmeellisimmistä asioista, sinä et missään nimessä saa arvostella häntä. Siitä nettipeelo ärsyyntyy.
  12. Nettipeelo on sokea omille virheilleen.
  13. Mikäli nettipeelon kanssa yrittää toimia Käytöksen kultaisen kirjan mukaan, tuottaa itselleen vain mielipahaa, sillä vastapuoli ei kuitenkaan pelaa puhtaasti.
  14. Toimit miten toimit, reaktiosi on nettipeelon mielestä kuitenkin aina "täysin väärä" tai vaihtoehtoisesti "ennakoitavissa ollut".
  15. Nettipeelon kanssa toimittaessa on useita käyttäytymisvaihtoehtoja, mutta jokaisesta toimintamallista nettipeelo saa jonkintyyppistä sairasta tyydytystä. Nettipeeloa ei yksinkertaisesti pysty peittoamaan. Kokeilemisen arvoisia kuitenkin ovat seuraavat 3 pääasiallista vaihtoehtoa:
    1. Ignooraa nettipeelo. Täydellisesti. Älä kiinnitä häneen mitään huomiota, älä edes poista niitä vieraskirjaan tulleita viestejä. Niinhän sitä neuvottiin jo ala-asteella, että kiusaajat eivät viitsi jatkaa, jos et kiinnitä niihin mitään huomiota. Ei ole mitenkään mielenkiintoista ärsyttää ihmistä, joka ei ärsyynny.
    2. Vastaa kaikkiin saamiisi viesteihin mahdollisimman järkevästi ja hyvän maun mukaisesti. Näin olet kaikkien muiden silmissä edelleen hyvä tyyppi, mutta nettipeelo nauraa partaansa ja pitää sinua surkeana hyviksenä, joka ei välttämättä ole edes tajunnut nettipeelon syvimpiä motiiveja, vaan luulee saaneensa ihan kunnollista ja lukemisen arvoista kritiikkiä.
    3. Pelaa nettipeelon säännöillä, ja ne säännöt ovat likaiset. Kaikki mahdollinen on siis sallittua. Tällöin alennut kuitenkin nettipeelon tasolle. Helposti provosoituville ja verbaalisolvauksen harjoittamisesta pitäville henkilöille tämä on kuitenkin paras käyttäytymismalli, mikäli yhtään arvostaa omaa mielenterveyttään.
  16. Nettipeelolla on monta ässää hihassa, joista yksi on heittää silmillesi se, että jaksat vastailla hänen viesteihinsä ja näin ollen olet täysin elämätön yksilö. Pata kattilaa soimaa...
  17. Yksi nettipeelon pääasiallisista huvinaiheista on se, että hän luulee vastapuolen ottavan hänen esityksensä todesta.
  18. Nettipeelolla ei peelomoodissa ole mitään persoonaa, joten häntä ei varsinaisesti voi saada tulistumaan mistään henkilökohtaisesta. Hän dissaa tasapuolisesti kaikkea mahdollista eikä tunnusta pitävänsä mistään niin paljoa, että kävisi sitä kiivaasti puolustamaan. Vähän kuin pelaisi shakkia tietokonetta vastaan, jos ontuva kielikuva sallitaan.
  19. Nettipeelo hyökkää yleensä sellaisten henkilöiden kimppuun, joille hänellä on jotain syytä olla kateellinen. Niinpä esim. taidokkaasti tehdyt kotisivut voivat saada lyhyen ajan sisällä useammankin nettipeelon huomion.
  20. Nettipeelot voidaan jakaa jyrkästi kahteen eri kastiin. Toiset ovat niitä, joille peeloilu on selkeä harrastus. He saattavat jatkaa yhtä ja samaa "keskustelua" viikkotolkulla. Toiset taas peeloilevat satunnaisesti, päästäkseen purkamaan pahaa oloaan johonkin viattomaan ihmiseen. Kakkostyypin nettipeelo ei yleensä palaa rikospaikalle, edes lukemaan saamaansa vastinetta.

sivun alkuun