Ituhipin köökkiloki - tulkintakaavio
Mitä ne kaikki pallurat ja mystiset merkinnät tarkoittavat?
Jokaisen Ituhipin köökkilokiin kirjatun reseptin alussa on pieni "kortti", joka sisältää taustatietoja reseptiin ja sen toteuttamiseen liittyen. Tekstin lisäksi kortissa on kivoja värikkäitä palluroita, eikä niistä välttämättä kylmiltään ota mitään selvää. Sen vuoksi on tämä tulkintakaavio-sivu, jonka avulla taustatietokortin pitäisi aueta jokaiselle lukijalle.
Yleisarvosana
Reseptin yleistä tasoa kuvaava, viisiportaisella asteikolla annettu arvosana.
Tätä en kyllä tee toiste!
No, kyllä tätä syö...
Tätä kehtaa ehkä tarjota muillekin.
Kerrassaan maittavaa.
Herkkua, tämä resepti laitetaan korvan taakse!
Vaikeustaso
Reseptin monimutkaisuutta ja sen toteutuksen hankaluutta kuvaava kolmiportainen asteikko.
Aloittelijakin onnistunee.
Keittiökokemuksesta on hyötyä.
Harkitse kahdesti, ellet ole varma taidoistasi.
Raaka-aineiden erikoisuus
Tarvittavien raaka-aineiden erikoisuutta / harvinaisuutta kuvaava kolmiportainen asteikko.
Löytynee omasta kaapista tai lähikaupasta.
Käytävä marketin tai muun isomman kaupan kautta.
Turvauduttava erikoisliikkeisiin (esim. Punnitse & Säästä).
Tiskin määrä
Kertyvän tiskin määrää kuvaava kolmiportainen asteikko.
Muutama kippo muun tiskin joukkoon.
Kohtuullinen tiskiläjä, joka on parempi tiskata heti pois.
Keittiö kuin pommin jäljiltä.
Ruokavalio
Kohta, jossa kerrotaan, mitä ruokavaliota noudattavalle ihmiselle resepti sopii sellaisenaan. Ruokavaliot tiukimmin rajatusta lähtien:
- fennovegaaninen (kuvaus Vegaaniliiton sivuilla); esittelemissäni fennovegaanisissa resepteissä saatetaan joskus käyttää sellaisia mausteita, joiden kasvatus ei Suomessa onnistu
- lähialuevegaaninen (katso fennoveganismin kuvaus); myös lähialuevegaanisissa resepteissä saatetaan joskus käyttää kaukomaiden mausteita
- vegaaninen (kuvaus Vegaaniliiton sivuilla)
- vegetaristinen (kuten veganistinen ruokavalio, mutta käytetään kuitenkin joitain eläinkunnan tuotteita, esim. hunajaa tai liivatetta, ei kuitenkaan maitotuotteita tai munia)
- ovo-vegetaristinen (kuten veganistinen ruokavalio, mutta lisäksi käytetään munia)
- lakto-vegetaristinen (kuten veganistinen ruokavalio, mutta lisäksi käytetään maitotuotteita)
- lakto-ovo-vegetaristinen (kahden edellisen yhdistelmä)
- lähialueruoalla tarkoitan sellaista kasvisruokaa, jossa on käytetty myös munia ja / tai maitotuotteita, mutta jonka raaka-aineet on tuotettu Suomessa tai sen lähimaissa; tätä ei itse asiassa mainita reseptikortissa lainkaan, mutta "korvamerkeissä" eli tageissa on oma ryhmänsä lähialueruoille
Käytetty aika
Aika, joka reseptin toteuttamiseen kutakuinkin kului.
- Ensimmäisenä ilmoitetaan esivalmisteluiden (esim. papujen liottamisen) viemä aika,
- seuraavana ruoan valmistamiseen kulunut aika ja
- viimeisenä kypsymiseen (esim. sämpylöiden paistuminen, keiton kypsyminen) kulunut aika sekä mahdollisesti kypsymisen jälkeen tehtäviin asioihin kuluva aika.
Mikäli jotain vaihetta ei reseptin toteuttamisessa vaadita, on sen kohdalla viiva ("—"): esim. "— + 25 min + 10 min".
Käytetyt laitteet
Lista valmistuksessa käytetyistä laitteista (siis elektronisista vempeleistä, kauhoja ja kattiloita ei luetella). Sulkeissa ilmoitetut ovat sellaisia, joiden käyttö ei ole välttämätöntä, mutta koska omistan moiset kapistukset, olen niitä elämää helpottaakseni käyttänyt (esim. sipulin pilkkominen teholeikkurilla veitsen sijaan). Liettä ei kuitenkaan lasketa elektroniseksi vempeleeksi (uuni lasketaan).
Takaisin Ituhipin köökkilokiin | Takaisin köökkilokin tukisivustolle