Reseptikortin tulkintakaavio

Miten tuota reseptikorttia oikein on tarkoitus lukea?

HUOM! Vanhempia reseptikortteja (ennen 12.1.2008 julkaistut reseptit) tulkitaan vanhan tulkintakaavion avulla.

Jokaisen Ituhipin köökkilokiin kirjatun reseptin alussa on pieni "kortti", joka sisältää taustatietoja reseptiin ja sen toteuttamiseen liittyen. Tekstin lisäksi kortissa on kivoja värikkäitä palkkeja, eikä niistä välttämättä kylmiltään ota mitään selvää. Sen vuoksi on tämä tulkintakaavio-sivu, jonka avulla taustatietokortin pitäisi aueta jokaiselle lukijalle.

reseptikortti

Yleisarvosana

Reseptin yleistä tasoa kuvaava, kolmiportaisella asteikolla annettu arvosana.

yleisarvosana 1   Pettymys, tätä tuskin tehdään toiste.
yleisarvosana 2   Kelpoisaa perusruokaa, sitä mitä reseptiltä odottikin.
yleisarvosana 3   Yllättäjä, todellista herkkua, tämä resepti laitetaan korvan taakse.

Vaikeustaso

Reseptin monimutkaisuutta ja sen toteutuksen hankaluutta kuvaava kolmiportainen asteikko.

vaikeustaso 1   Aloittelijakin onnistunee.
vaikeustaso 2   Keittiökokemuksesta on hyötyä.
vaikeustaso 3   Harkitse kahdesti, ellet ole varma taidoistasi.

Raaka-aineiden erikoisuus

Tarvittavien raaka-aineiden erikoisuutta / harvinaisuutta kuvaava kolmiportainen asteikko.

ainesten erikoisuus, taso 1   Löytynee omasta kaapista tai lähikaupasta.
ainesten erikoisuus, taso 2   Käytävä marketin tai muun isomman kaupan kautta.
ainesten erikoisuus, taso 3   Turvauduttava erikoisliikkeisiin (esim. Punnitse & Säästä).

Tiskin määrä

Kertyvän tiskin määrää kuvaava kolmiportainen asteikko.

tiskin määrä, taso 1   Muutama kippo muun tiskin joukkoon.
tiskin määrä, taso 2   Kohtuullinen tiskiläjä, joka on parempi tiskata heti pois.
tiskin määrä, taso 3   Keittiö kuin pommin jäljiltä.

Ruokavalio

Kohta, jossa kerrotaan, mitä ruokavaliota noudattavalle ihmiselle resepti sopii sellaisenaan. Ruokavaliot tiukimmin rajatusta lähtien:

  • fennovegaaninen (kuvaus Vegaaniliiton sivuilla); esittelemissäni fennovegaanisissa resepteissä saatetaan joskus käyttää sellaisia mausteita, joiden kasvatus ei Suomessa onnistu
  • lähialuevegaaninen (katso fennoveganismin kuvaus); myös lähialuevegaanisissa resepteissä saatetaan joskus käyttää kaukomaiden mausteita
  • vegaaninen (kuvaus Vegaaniliiton sivuilla)
  • vegetaristinen (kuten veganistinen ruokavalio, mutta käytetään kuitenkin joitain eläinkunnan tuotteita, esim. hunajaa tai liivatetta, ei kuitenkaan maitotuotteita tai munia)
  • lakto-vegetaristinen (kuten veganistinen ruokavalio, mutta lisäksi käytetään maitotuotteita)
  • ovo-vegetaristinen (kuten veganistinen ruokavalio, mutta lisäksi käytetään munia)
  • lakto-ovo-vegetaristinen (kahden edellisen yhdistelmä)
  • lähialueruoalla tarkoitan sellaista kasvisruokaa, jossa on käytetty myös munia ja / tai maitotuotteita, mutta jonka raaka-aineet on tuotettu Suomessa tai sen lähimaissa; tätä ei itse asiassa mainita reseptikortissa lainkaan, mutta "korvamerkeissä" eli tageissa on oma ryhmänsä lähialueruoille

Käytetty aika

Aika, joka reseptin toteuttamiseen kutakuinkin kului.

  • Ensimmäisenä ilmoitetaan esivalmisteluiden (kasvisten kuoriminen ja paloittelu yms. asiat, jotka on tehtävät, jotta varsinainen kokkaus voidaan aloittaa) viemä aika,
  • seuraavana varsinaiseen valmistamiseen eli ruoan "kokoamiseen" kulunut aika ja
  • viimeisenä kypsymiseen (esim. sämpylöiden paistuminen, keiton kypsyminen) kulunut aika sekä mahdollisesti kypsymisen jälkeen tehtäviin asioihin kuluva aika.

Mikäli jotain vaihetta ei reseptin toteuttamisessa vaadita, on sen kohdalla viiva ("—"): esim. "— + 25 min + 10 min".

Huomioitavaa ajankäytöstä

Mikäli reseptin toteutus vaatii todellisia ennakoitavia esivalmisteluita (esim. papujen likoamaan laitto edellisenä päivänä) tai ruoan pitää tekeytyä esim. yön yli, tässä kohdassa on siitä selkokielinen maininta.

Käytetyt laitteet

Lista valmistuksessa käytetyistä laitteista (siis elektronisista vempeleistä, kauhoja ja kattiloita ei luetella). Sulkeissa ilmoitetut ovat sellaisia, joiden käyttö ei ole välttämätöntä, mutta koska omistan moiset kapistukset, olen niitä elämää helpottaakseni käyttänyt (esim. margariinin sulattaminen mikroaaltouunissa kattilan sijaan). Kaksi laitetta, joita en niiden toistuvan käytön vuoksi mainitse, ovat liesi ja keittiövaaka. Myöskään jääkaapin tarvetta en mainitse erikseen, koska oletus on, että melkeinpä jokaisesta taloudesta jääkaappi löytyy.

Sivun alkuun